Do góry

Desery Przepis na:

Rwana drożdżówka z cynamonem

Rwana drożdżówka z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2258

Dodano:

Odsłon: 3412

Cynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna!

Składniki

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 100g drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 400g mąki pszennej
  • 200g chlebowej mąki pełnoziarnistej
  • 50 g masła
  • Ponadto:
  • 100 g cukru
  • 50g masła
  • Opakowanie cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rwana drożdżówka z cynamonem

Przygotowanie

  1. Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

  2. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na placek o wymiarach 60x30cm.

  3. Masło należy roztopić. Posmarować nim placek i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem.

  4. Placek dzielimy na 6 równych części.

  5. Pokrojone płaty składamy jedno na drugim.

  6. Ponownie kroimy na 8 równych kawałków.

  7. Każdą część układamy obok siebie. Polewamy masłem i obsypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

  8. Piec ok 40 minut w 170oC.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń