Do góry

Desery Przepis na:

Ryżowe pączki z bakaliami

Ryżowe pączki z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 710

Zrobione z ryżu, ale w pierwszej chwili trudno to zauważyć, gdyż pachną bakaliami. Idealnie smakują z sosem wiśniowym (dość słodkim), bo same w sobie nie są zbyt słodkie.

Składniki

  • ryż 10 dkg
  • mąka 5 łyżek
  • jajka 2 szt
  • bakalie: suszona żurawina, orzechy włoskie, wiśnie w syropie
  • mleko 1 szkl
  • masło 1 łyżka
  • drożdże 3 dkg
  • cukier 3 łyżki, sól
  • sos: syrop wiśniowy z amaretto (wykorzystałam ten z wiśni) 4 łyżki, śmietanka 30% 3 łyżki
  • rum do zalania suszonej żurawiny
  • starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy posiekać, żurawinę zalać rumem, odstawić na chwilę, aby przeszła smakiem alkoholu.
    Mleko zagotować z łyżka cukru i szczyptą soli. Wsypać ryż, gotować około 15 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć z palnika, dodać masło. Ostudzić. Drożdże wymieszać z pozostałym cukrem i łyżką letniej przegotowanej wody. Do zimnej masy ryżowej dodać żółtka, wszystkie bakalie, startą skórkę z pomarańczy, mąkę, drożdże i ubitą pianę z białek. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając masę łyżką.
    Podawać z sosem (syrop wiśniowy z amaretto zmieszany ze śmietanką).

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 30 stycznia 2014 zarąbiste ! koniecznie jak najszybciej do wypróbowania, Obserwator ma rację, świetnie podane :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń