Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałata z pomidorem, rzodkiewką i szparagami"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 527
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 584
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 867
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 527
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 584
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 867
Składniki
Sałatę podziel na listki, opłucz starannie, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Listki porwij na mniejsze kawałki.
Pomidory opłucz, pokrój na cząstki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Ogórek dokładnie umyj, pokrój nożem szczelinowym we wstążki lub w plasterki. Tak samo przygotuj obrane marchewki. Rzodkiewki po umyciu pokrój w cienkie plasterki.
Szparagi oczyść, odetnij końcówki łodyg. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedź. Groszek ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą, osącz. Warzywa odłóż do ostygnięcia.
W misce wymieszaj listki sałaty, ogórek, marchewkę, pomidory, rzodkiewki, pokrojone na kawałki szparagi i strączki groszku.
Jogurt połącz z olejem, dopraw solą oraz pieprzem. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj i dodaj do jogurtu. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
czas ok. 30 min; porcja – 190 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety