Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka krewetkowa na sałacie"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 135
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 310
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 135
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 310
Składniki
Mrożone krewetki wrzuć na osolony wrzątek, krótko zblanszuj, odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego przestudzenia oraz osączenia.
Mieszankę sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku. Umyj papryki, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Jabłko umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, miąższ pokrój w półplasterki.
Liście sałat porwij na mniejsze kawałki, wrzuć do dużej miski. Dodaj osączone krewetki, pokrojone w cienkie paseczki kolorowe papryki oraz półplasterki jabłka. Całość delikatnie przemieszaj widelcem.
Przygotuj sos do sałatki. Majonez przełóż do miseczki, połącz z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj łyżkę wódki (może być inny alkohol). 2-3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do sosu, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 2,80 zł
Klasyczny sos do krewetek przygotujesz, łącząc 5 łyżek majonezu, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki pikantnego keczupu oraz łyżkę cukru. Podawaj go również do kebaba lub shoarmy.Źródło: Świat kobiety