Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka pieczarkowa w szynce"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ryż gotuję na sypko w oso lonej wodzie (czasami, dla lepszego aromatu, do wody dodaję kilka gałązek świeżych ziół, np. natki pietruszki, tymianku, oregano albo lubczyku).
Odstawiam, by wystygł. Ćwiartki kurczaka myję pod bieżącą wodą i gotuję w bulionie warzywnym.
Studzę, a następnie obieram ze skórki, usuwam kości. Mięso kroję jak najdrobniej.
Pieczarki czyszczę, pocierając je zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Grzyby kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na odrobinie oleju.
Gdy zmiękną, a płyn odparuje, zdejmuję z ognia i studzę.
Ryż, pokrojone mięso oraz pieczarki łączę ze sobą. Dodaję majonez i curry, mieszam.
Sałatkę przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Rozkładam plastry szynki, kładę na nie po porcji sałatki. Zawijam, roladki spinam wykałaczkami i układam na półmisku.
Porcja zawiera ok. 260 kcal
Porcja kosztuje ok. 3 zł
ok. 40 minŹródło: Tina