Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Sałatka śledziowa"

Składniki

  • 3-4 płaty śledziowe (matias)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie włóż do zimnej wody, mocz 3-4 godz. Możesz je jeszcze kilkakrotnie wypłukać w czystej wodzie, potem osusz je i pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ogórki pokrój w średnią kostkę.

  3. Do kubeczka włóż majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i dokładnie wymieszaj. Do miski włóż śledzie, jabłka oraz warzywa i delikatnie wymieszaj. Polej przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń