Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka szpinakowa w serowym sosie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Młode listki szpinaku opłucz, osącz na sicie. Pomarańczę sparz, wyszoruj, obierz ze skórki. Podziel owoc na cząstki, pozbaw białych osłonek oraz pestek.
Wędzony boczek po krój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Wysmaż boczek na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
Orzechy wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię. Zrumień na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osusz, a potem pokrój na kawałki.
Ser z niebieską pleśnią rozetrzyj w miseczce razem ze śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Na półmisku rozłóż liście szpinaku i cząstki pomarańczy. Polej przygotowanym sosem serowo-śmietanowym. Posyp zrumienionymi orzechami. Na wierzchu rozłóż boczek.
Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety