Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka w kapuście pekińskiej"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 543
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 280
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 543
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 280
Składniki
Kapustę oczyść, przekrój na ćwiartki, usuwając głąb. Ze środka każdej ćwiartki wyjmij część liści, pozostawiając kapuściane miseczki. Wyjęte liście poszatkuj.
Jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzątku, ostudź, obierz i pokrój w bardzo małą kosteczkę. Połącz z pokrojoną kapustą oraz obraną i poszatkowaną cebulą.
Na sos utrzyj suszone zioła z przeciśniętym czosnkiem. Dalej ucierając, dodawaj oliwę z sokiem z cytryny oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Polej sałatkę.
Pomidory umyj, osusz, pokrój na kawałki. Przygotowaną sałatkę nałóż do kapuścianych miseczek. Każdą porcję udekoruj cząstkami pomidorów.
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,10 zł.
Masz problem z dokładnym myciem kapusty pekińskiej? Jeśli potrzebujesz całych liści, musisz odciąć piętkę i płukać kolejno każdą porcję. Jeżeli jednak zamierzasz użyć kapusty do sałatki lub surówki, poszatkuj ją, umieść na sitku i wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a potem pozostaw do osączenia.Źródło: Świat kobiety