Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z bobem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Bób umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej zimną wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Możesz też dodać kilka gałązek świeżego koperku, który zneutralizuje zapach bobu podczas gotowania.
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż stanie się miękki (15-20 min). Tuż po ugotowaniu bób włóż do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz na sicie, a gdy wystygnie, obierz z łupin.
Na suchej teflonowej patelni usmaż na chrupiąco plastry boczku. Kromki bułki pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, często mieszając. Przygotuj dressing. Do słoiczka wlej oliwę, ocet winny, musztardę. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż wszystkie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do salaterki włóż bób, grzanki, polej przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry boczku. Udekoruj gałązkami szczypiorku.
Rada: Pamiętaj, aby wybierać bób młody, zielony, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu.
<strong>: 30 min Porcja: 330 kalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie