Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z koprem włoskim"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1358
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1358
Składniki
Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki, usuwając przy tym gniazda nasienne i nasady ogonków. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć i obrać ze skórki.
Oczyść i opłucz bulwy kopru włoskiego (fenkuła). Białe części posiekaj cienko w piórka (jak cebulę). Umieść w salaterce razem z pokrojonymi kolorowymi pomidorami.
Przygotuj sos do sałatki. Oliwę (lub olej) wymieszaj starannie z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny oraz łyżką musztardy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem. Udekoruj oderwanymi z gałązek piórkami koperku. Możesz też użyć do ozdoby zielonych części fenkuła.
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 2,60 zł
Chrupiące bulwy fenkuła dodaje się przede wszystkim do sałatek oraz zup. Zastosowanie w kuchni mają także nasiona tej rośliny. Najczęściej doprawia się nimi tłuste ryby, dania z wieprzowiny oraz jagnięcinę. Aromatyczne ziarenka kopru włoskiego wchodzą również w skład mieszanek przyprawowych do dań kuchni orientalnej. Aby wzmocnić smak i aromat, przed dodaniem do potrawy warto ziarna podprażyć na suchej patelni, a potem rozetrzeć w moździerzu.Źródło: Świat kobiety