Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z serem pleśniowym"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Sałatę podziel na liście, opłucz je starannie pod bieżącą wodą. Osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym, porwij na mniejsze kawałki.
Kukurydzę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. Obierz i poszatkuj cebulę. Jeśli jest ostra, sparz ją na sicie wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą.
Opłucz winogrona, oderwij z gałązek, przekrój na połówki i pozbaw ewentualnych pestek. Ser pokrój w kostkę lub rozkrusz w palcach.
Na sos utrzyj olej z octem winnym. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć na nią 2-3 łyżki pistacji, upraż lekko. Zdejmij z patelni, posiekaj.
W dużej salaterce (lub 6 mniejszych miseczkach) ułóż liście sałaty. Dodaj kukurydzę, cebulę, ser i winogrona. skrop sosem, wymieszaj. Przed podaniem na stół posyp sałatkę uprażonymi pistacjami.
Czas ok. 15 min; porcja – 230 kcal, cena 2 zł.
. Aby przygotowany sos nie spływał, liście sałaty muszą być dokładnie osuszone.Źródło: Świat kobiety