Do góry

Desery Przepis na:

Selerowe dukaciki

Selerowe dukaciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Selerowe dukaciki"

Składniki

  • 2 spore selery
  • 4-6 plastrów wędliny
  • np. szynkowej
  • mortadeli
  • 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
  • po 3 łyżki sezamu i bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub śmietanki; dodatkowo: 30 dag szynki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 plaster boczku
  • mieszanka sałat
  • masło; Przyprawy: sól
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Selerowe dukaciki

Przygotowanie

  1. Szynkę i boczek pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i szczyptą soli. Odstaw. Selery obierz i umyj. Pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm.

  2. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Natrzyj solą i pieprzem. Po 30 minutach wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Wyjmij, osącz.

  3. Łyżkę masła rozgrzej. Cebulę obierz, pokrój. Szynkę posyp mąką, wrzuć na masło, dodaj cebulę. Podsmaż, podlej wodą, wrzuć fasolkę. Duś 30 min.

  4. Wymieszaj bułkę i sezam. Jajko roztrzep z mlekiem. Krążki selera zanurz w jajku, każdy przykryj wędliną, znowu zanurz w jajku, obtocz w sezamie z bułką. Usmaż na oleju z obu stron.

  5. Na talerze nałóż po porcji szynki z fasolką. Na wierzchu połóż po kotlecie. Udekoruj sałatą.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń