Do góry

Desery Przepis na:

Semifreddo z malinami, borówkami i bezami

Semifreddo z malinami, borówkami i bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 191

Semifreddo to włoski deser lodowy, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "lekko zmrożony" i tak właśnie powinien być podawany. Przygotowuję się go podobnie do lodów z jajek, śmietany i cukru, jednak podczas mrożenia nie wymaga kilkukrotnego miksowania. Lekko rozmrożony ma bardzo kremową konsystencję.

Składniki

  • jajka 2 szt.
  • Cukier 90 g
  • śmietana 30 % 250 ml
  • Maliny 200 g
  • Borówki amerykańskie 100 g
  • bezy 20 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Semifreddo z malinami, borówkami i bezami

Przygotowanie

  1. 150 g malin rozgnieść niedbale widelcem. Pozostałą część zostawić w całości.

  2. Jajka wbić do szklanej misy, dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Ważne, by woda nie dotykała miski. Jajka ubić na parze na prawie biały puch. Zdjąć i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do jajek dodać śmietanę i lekko wymieszać. Dodać pokruszone bezy, rozgniecione maliny, maliny w całości oraz borówki. Ponownie wymieszać.

  3. Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą keksówki (o wymiarach ok. 25cm x 9 cm) Wstawić do zamrażalki na kilka, kilkanaście godzin, do zamrożenia. Przed podaniem keksówkę obrócić na talerzu, ściągnąć folię, udekorować wierzch malinami i borówkami i ostrym nożem pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń