Do góry

Desery Przepis na:

Semifredo czekoladowo-truskawkowe

Semifredo czekoladowo-truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 7679

Dodano:

Odsłon: 1513

Domowy deser lodowy to świetna sprawa na upalne dni. A robi się go szybko i łatwo. Polecam.

Składniki

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • około 400 g truskawek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Semifredo czekoladowo-truskawkowe

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
    Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona. Ubić ją mikserem dodając cukier puder i mascarpone. Część ubitego kremu wyłożyć na dno foremki. Na krem porozkładać połówki truskawek i posypać drobno posiekaną czekoladą. Pokroić tylko połowę tabliczki. Resztę zachować na polewę. Kolejna warstwa w keksówce to znów krem. Następnie jeszcze raz połówki truskawek i i reszta posiekanej czekolady. Na wierzch pozostała część kremu.
    Keksówkę dać do zamrażarki na sześć-siedem godzin. Po wyjęciu polać polewą z rozpuszczonej czekolady w mleku i odrobinie masła. Na wierzch dekoracja z truskawek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń