Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serce przekładane konfiturą truskawkową"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 401
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11081
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 401
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11081
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 63
Składniki
Czekoladę posiekaj. Śmietanę mocno podgrzej, zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się. Czekoladową śmie- tankę przelej do miseczki. Szczelnie przykryj folią i wstaw na 4-5 godzin do lodówki (a jeszcze lepiej na noc).
Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna oraz lśniąca, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej.
Tortownicę w kształcie serca wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 35 minut. Gotowy biszkopt wystudź, a następnie rozetnij na 3 placki o równej grubości. W jednym z nich wytnij foremkami mniejsze serduszka.
Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Czekoladową śmietanę wymieszaj z zagęstnikami i ubij. Jeden biszkopt bez wyciętych serduszek ułóż na spodzie formy. Posmaruj go bitą śmietaną. Łyżeczką połóż kilka porcji konfitury. Lekko przemieszaj całość widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.
Przykryj drugim blatem (bez serduszek). Ciasto posmaruj pozostałą konfiturą. Na tym połóż biszkopt z wyciętymi serduszkami. Schłodź. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina