Do góry

Desery Przepis na:

Serduszka estragonowe z sosem czekoladowym

Serduszka estragonowe z sosem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49319

Dodano:

Odsłon: 6512

Biszkopt na słono, który wygląda i smakuje jak beza, z dodatkiem świeżego estragonu i sosem czekoladowy na bazie kwaśnej śmietany. Koniecznie musicie wypróbować takie połączenie smaków.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 50 g
  • szczypta soli
  • świeży estragon (drobno posiekany) 2 łyżki
  • sos czekoladowy:
  • czekolada gorzka klasyczna (firmy Goplana) 45 g, woda 3 łyżki, śmietana 18% 1 łyżka, cukier 1 łyżka
  • dodatkowo: mango 1 sztuka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serduszka estragonowe z sosem czekoladowym

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka. Całość
    ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.
    Dodać mąkę, szczyptę soli i posiekany estragon. Wszystkie razem delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe rozlać do silikonowych foremek. Piec w kuchence mikrofalowej przez 3- 4 minuty.

    Przygotowanie sosu:
    Do garnuszka wlać wodę, wrzucić kawałki czekolady Goplana, dodać cukier.
    Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu połączenia składników. W trakcie ogrzewania należy cały czas mieszać tworzący się sos, gdyż czekolada lubi się przypalać.
    Gorący sos odstawić z palnika, połączyć ze śmietaną.

  2. Słone serduszka podawać na plasterkach mango, polane sosem czekoladowym.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń