Do góry

Desery Przepis na:

Serniczek łaciaty na serku naturalnym

Przepis dnia 2019-10-08
Serniczek łaciaty na serku naturalnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 3021

Do tej pory z takiego serka, robiłam serniki na zimno. Tym razem postanowiłam wypróbować sernik pieczony. Wyszło pysznie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg. serka naturalnego (miałam w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g. roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem.
    Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
    Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut.
    Zostawić do wystudzenia.

  2. Ser przełożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować.
    Następnie dodawać, po jednym jajku, dalej miksując.
    Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować chwilę
    i wlać roztopione i przestudzone masło.
    Ponownie zmiksować, do połączenia składników. Większą część masy,
    (2/3 ) wyłożyć na wystudzony biszkopt.

  3. Do pozostałej masy dodać kakao. Zmiksować i łyżką wyłożyć na białą masę, robiąc łatki
    Tak przygotowany sernik, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec
    około 1 godziny. Następnie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
    Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia.

  4. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń