Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serniczki smażone"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22496
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 117
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22496
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 117
Składniki
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min, następnie odcedź. Mrożone owoce rozmroź, świeże opłucz i osusz. Owoce włóż do naczynia, dodaj cukier puder, zmiksuj blenderem na gładki mus. Jajko rozbij, oddziel białko od żółtka.
Białko ubij na sztywną pianę. Ser rozgnieć widelcem i włóż do miski. Dodaj żółtko, mąkę, otręby, rodzynki, cukier wanilinowy oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
Z ciasta wilgotnymi dłońmi uformuj kulkę, delikatnie oprósz mąką a następnie spłaszcz. W ten sam sposób przygotuj placuszki z pozostałego ciasta. Na patelni rozgrzej olej, włóż placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Usmażone serniczki ułóż na papierowym ręczniku kuchennym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placuszki serowe podawaj na ciepło lub zimno polane przygotowanym musem owocowym.
Rada: Serniczki możesz polać jogurtem naturalnym, roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
40 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie