Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 3177

Pyszny puszysty robię go przy każdej nadarzającej się okazji...

Składniki

  • 1 kg sera mielonego gotowego w wiaderku
  • 7 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 1 podwójna paczka herbatników
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy ser i wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz budyń lub mąkę ziemniaczaną. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy serowej ale teraz mieszamy już nie mikserem tylko albo łyżką lub ręką. Blaszkę o rozmiarach 24/24 wykładamy papierem do pieczenia a następnie na dno blaszki układamy dwie warstwy herbatników. Na herbatniki wylewamy masę serową i pieczemy przy opcji piekarnika góra dół, najpierw 25 min w 180 stopniach potem 35 minut w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Gdyby podczas pieczenia za bardzo przypiekał się wierzch sernika przykrywamy go folią aluminiową. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń