Kombinowałam i się udało upiec w końcu najlepszy sernik,jest mokry i rozpływa się w ustach mniam
Sernik
Składniki
- 5 jajek L
- Twaróg tłusty 250g
- Ser na sernik z wiaderka pilos
- Aromat waniliowy/migdałowy
- Łyżka mąki pszennej 650
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Rodzynki
- Cukier wanilinowy
- Cukier 200g
- margaryna do pieczenia 125g
Składniki
- 5 jajek L
- Twaróg tłusty 250g
- Ser na sernik z wiaderka pilos
- Aromat waniliowy/migdałowy
- Łyżka mąki pszennej 650
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Rodzynki
- Cukier wanilinowy
- Cukier 200g
- margaryna do pieczenia 125g

Etapy przygotowania
Rodzynki zalać wrzątkiem odstawić na parę minut Rozpuścić na małym ogniu margarynę, szybciej się robi gdy pokroimy w kostkę Kostkę z twarogiem zblendować lub zmielić ( żeby grudek nie było) Wyjąć dwie miskido jednej wbić 1 jajko i 4 żółtka,do drugiej 4 białka. Białka ubić i odstawić, na cedzak wrzucić rodzynki
Cukier utrzeć z jajkiem i żółtkami,wrzucić też cukier waniliowy ( można dać mniej cukru niż podane) po uzyskaniu masy jajecznej, wlać ostudzoną margarynę i miksować,wrzucić ser oraz zblendowany twaróg,na niskich obrotach połączyć z masą aż będzie gładka,wsypać łyżkę mąki pszennej oraz ziemniaczanej ( można zastąpić budyniem waniliowym lub śmietankowym) dać pół łyżeczki aromatu,ja daję zwykle na oko ;) Do wyrobionej masy powoli dodajemy wcześniej ubite białka i mieszamy,można łyżką lub niskie obroty miksera Na koniec rodzynki mieszamy

Wylewamy na blachę,ja zawsze mam papier do pieczenia wyłożony,wyrównujemy masę,żeby nie zrobiły się górki jak w karpatce :D Do nagrzanego piekarnika 170* 60minutek na termobieg, jeśli góra dół to 190* Nie wyciągać i nie otwierać piekarnika,po upieczeniu przez 15min niech jeszcze jest w nim,po tym czasie uchylić lekko drzwiczki,żeby odparowało i po godzinie nawet dwóch wyjąć, po ostudzeniu do lodówki

Polewę robię na oko 125 g margaryny rozpuszczam,czyli tyle ile zostało,wrzucam pół szklanki cukru,mieszam aż się rozpuści, wsypuję 4-5 łyżek kakao i gotuję kilka minut,po wystudzeniu nakładam łyżka na ciasto i gotowe

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 805

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36535
Ostatnio komentowane przepisy
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 805

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36535



Składniki
- 5 jajek L
- Twaróg tłusty 250g
- Ser na sernik z wiaderka pilos
- Aromat waniliowy/migdałowy
- Łyżka mąki pszennej 650
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Rodzynki
- Cukier wanilinowy
- Cukier 200g
- margaryna do pieczenia 125g
Rodzynki zalać wrzątkiem odstawić na parę minut Rozpuścić na małym ogniu margarynę, szybciej się robi gdy pokroimy w kostkę Kostkę z twarogiem zblendować lub zmielić ( żeby grudek nie było) Wyjąć dwie miskido jednej wbić 1 jajko i 4 żółtka,do drugiej 4 białka. Białka ubić i odstawić, na cedzak wrzucić rodzynki
Cukier utrzeć z jajkiem i żółtkami,wrzucić też cukier waniliowy ( można dać mniej cukru niż podane) po uzyskaniu masy jajecznej, wlać ostudzoną margarynę i miksować,wrzucić ser oraz zblendowany twaróg,na niskich obrotach połączyć z masą aż będzie gładka,wsypać łyżkę mąki pszennej oraz ziemniaczanej ( można zastąpić budyniem waniliowym lub śmietankowym) dać pół łyżeczki aromatu,ja daję zwykle na oko ;) Do wyrobionej masy powoli dodajemy wcześniej ubite białka i mieszamy,można łyżką lub niskie obroty miksera Na koniec rodzynki mieszamy
Wylewamy na blachę,ja zawsze mam papier do pieczenia wyłożony,wyrównujemy masę,żeby nie zrobiły się górki jak w karpatce :D Do nagrzanego piekarnika 170* 60minutek na termobieg, jeśli góra dół to 190* Nie wyciągać i nie otwierać piekarnika,po upieczeniu przez 15min niech jeszcze jest w nim,po tym czasie uchylić lekko drzwiczki,żeby odparowało i po godzinie nawet dwóch wyjąć, po ostudzeniu do lodówki
Polewę robię na oko 125 g margaryny rozpuszczam,czyli tyle ile zostało,wrzucam pół szklanki cukru,mieszam aż się rozpuści, wsypuję 4-5 łyżek kakao i gotuję kilka minut,po wystudzeniu nakładam łyżka na ciasto i gotowe
Wygląda bardzo apetycznie!
Pyszności :)