Do góry

Desery Przepis na:

Sernik 3 sery z kajmakowym spodem

Sernik 3 sery z kajmakowym spodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1419

Dodano:

Odsłon: 3355

Delikatny, wilgotny, kremowy – to sernik z twarogu, mascarpone i ricotty. Przepyszny :)

Składniki

  • Składniki na kajmakowy spód:
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kajmaku
  • 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre
  • Składniki na masę serową:
  • 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 3 garście migdałów w płatkach
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik 3 sery z kajmakowym spodem

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję spód sernika:
    Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego piasku. Jeśli widzicie jeszcze w rondelku masło, dodajcie więcej ciasteczek. Następnie do ciasteczek dodaję masę kajmakową i całość dokładnie mieszam.
    Spód wykładam na blaszkę (30 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki.
    W tym czasie przygotowuję masę serową.

  2. Śmietankę ubijam i odstawiam. Jajka i cukier ubijam mikserem. Następnie zmniejszam do minimum obroty miksera i dodaję stopniowo wszystkie sery, cukier waniliowy, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
    Wyłączam mikser i dodaję ubitą śmietankę. Mieszam delikatnie łopatką. Na koniec dodaję migdały i ponownie delikatnie mieszam.
    Sernik wylewam na kajmakowy spód i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 65 minut.
    Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (45)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń