Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bakaliowiec na biszkopcie

Sernik bakaliowiec na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1796

Inspiracją do upieczenia tego sernika, był przepis od znajomej z NK. Składniki pozmieniałam. Sernik wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -180 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • DŻEM: -dżem wiśniowy-410 g,
  • BAKALIE:
  • -100 g. moreli suszonych-pokrojonych na kosteczkę
  • -100 g.żurawiny suszonej -100 g. skórki pomarańczowej -1 łyżka mąki
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera imperialu (tłustego) -1 jogurt grecki-400 g.
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -2 budynie cytrynowe
  • DO POSMAROWANIA:
  • -250 ml. kajmaku -1 łyżeczka żelatyny -2 łyżki gorącej wody
  • DO POSYPANIA:-100 g.migdałów w płatkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Przesiewać maki z proszkiem i już mieszać łopatką. Przelać do blaszki 30x40 , wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20 min. w 175*. Na jasno, bo będzie jeszcze pieczone z serem. Zdjąć papier i ostudzić.
    Z powrotem przełożyć na tą samą blaszkę z papierem.

  2. Biszkopt posmarować dżemem.

  3. Bakalie wymieszać z mąką.

  4. Zmiksować ser z cukrem, potem jogurtem.Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego budynie i zmiksować.
    Na koniec wmieszać bakalie.
    Przelać do blaszki.

  5. Piec ok. 50-60 min. w 175 *.Wyłączyć piec i potrzymać z pół godz.

  6. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z kajmakiem.
    Kajmakiem posmarować sernik i posypać migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń