Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na deser proponuję błyskawiczny sernik bananowy z polewą orzechową. Jego bazą jest chudy twaróg. Przepis pochodzi z 558. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Tortownica o średnicy 25 cm, papier do pieczenia
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3380
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1434
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2164
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2387
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3380
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1434
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2164
Składniki
Twaróg pokruszyć do kielicha miksera. Wsypać mąkę. Wybić jajka. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Otrzeć skórkę z cytryny. Dolać sok. Dorzucić obrane banany. Wszystko dobrze zmiksować. Masę przelać do tortownicy (średnica 25 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czekoladę roztopić w garnuszku nad kąpielą wodną. Dodać masło orzechowe. Wlać śmietankę. Wymieszać. Polewą udekorować wystudzony sernik. Brzeg posypać orzeszkami ziemnymi.