Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3649
Dodano: 13.11.2020
Odsłon: 4590
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kruche ciasto
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masło i rozetrzyj w dłoniach do powstania kruszonki
Następnie dodaj żółtka i wyrób jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki
Warstwa a’la serowa
Do białek wsyp cukier, szczyptę soli i ubijaj aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne
Jogurt i śmietanę przełóż do dużej miski, dodaj skórkę otartą z cytryny, skrobię i chwilę zmiksuj do połączenia
Dodaj ubite białka i zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy
Z lodówki wyjmij ciasto kruche i podziel je na dwie równe części
Jedną z nich wylep dno blaszki, po nakłuwaj widelcem
Na to wylej masę a’la serową
Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta
Piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
super:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 13 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Cudownie wyglada, pycha!2 Kto głosował? | Odpowiedz