Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bez sera na śmietanach.

Sernik bez sera na śmietanach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 670 Ocena: 4197

Dodano:

Odsłon: 1875

Dziś jest Dzień Kobiet dlatego postanowiłam przygotować ciasto, pewnie większość je zna to ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała to i tamto. Robiłam nawet na cieście kakaowym jednak na białym smakuje mi najbardziej. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerza.

Składniki

  • na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki margaryny (tortowa),
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek cukru.
  • masa śmietanowa : 3 białka,
  • 1 cukier waniliowy 15 g,
  • 2 duże śmietany 330 g (u mnie śmietana z Piątnicy),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy po 64 g).
  • dodatkowo : ulubione owoce z kompotu.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik bez sera na śmietanach.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać rękoma na sypką masę.

  2. Gdy ciasto jest już wyrobione ubić białka w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  3. Do drugiej miski wylać obie śmietany, dodać cukier, proszek budyniowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

  4. Gdy mamy już zmiksowane śmietany z całą resztą dodać ubite na sztywno białka i wymieszać powoli za pomocą łyżki.

  5. Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać część ciasta sypkiego, rozłożyć po całości blaszki.

  6. Na wyłożone sypkie ciasto wylać przygotowaną masę śmietanową, wyrównać ją można położyć dowolne owoce z kompotu ( sok przelać przez sito zostawiając sam owoc ). Ja dałam swoje truskawki z kompotu.

  7. Na masę śmietanową z owocami równo wysypać drugą część ciasta sypkiego.

  8. Przygotowane ciasto wstawić do zimnego piekarnika na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ładnie urośnie ale po ostygnięciu opadnie jak każdy sernik. Gdy już jest zimne wyjąć razem z papierem z blaszki.

  9. Ciasto ma świetny posmak pieczonego budyniu, nadaje się idealnie do kawy jak również dla gości. Polecam serdecznie ponieważ przygotowanie jest banalnie proste.

  10. A na obiad miałam rybę panga smażoną, surówka z kapusty kiszonej z czerwoną cebulką oraz ziemniaki. Przepisu nie podaję ponieważ rybę każdy potrafi usmażyć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń