Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bez spodu na połówkę blachy

Sernik bez spodu na połówkę blachy

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 1243

Dodano:

Odsłon: 3840

Bardzo mokry i delikatny, z brzoskwiniami i rodzynkami

Składniki

  • Ser mielony - 650g
  • Jajko -3szt (białka i żółtka osobno)
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mąka ziemnmiaczana - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Margaryna - 2 łyżki
  • Rodzynki - 40g
  • Brzoskwinie z puszki - 4 połówki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (ewentualnie cukier waniliowy)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy w połową cukru i odstawiamy.
    Żółtka ubijamy z resztą cukru i margaryną. Dodajemy ser, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawę do sernika. Dobrze mieszamy. Do masy serowej dodajemy rodzynki, brzoskwinie i ubite białka. Mieszamy delikatnie łyżką, aby ciasto było miękkie i puszyste.

  2. Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki.

    Jest to porcja akurat na pół blachy, więc ja podzieliłam blachę "ścianką" z folii aluminiowej. Jeśli dacie mniej sera, np 500g, powinna zmieścić się w keksówce.

  3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Powinno być ładnie wypieczone na górze. Najlepiej sprawdzić patyczkiem - patyczek powinien być wilgotny, ale czysty.

  4. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygnie. Ze względu na owoce ciasto jest mokre. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń