Do góry

Desery Przepis na:

Sernik budyniowy na markizach

Sernik budyniowy na markizach

Autor:

Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3963

Dodano:

Odsłon: 10749

Sernik zrobiłam na ciastkach, a dokładnie na przepołowionych markizach kakaowych. Samą masę serową zrobiłam trochę inaczej niż do tej pory ponieważ użyłam tylko jednego całego jajka oraz samych żółtek.

Składniki

  • 1kg sera wiaderkowego
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 125g masła
  • 1szkl. cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 250ml mleka
  • dowolne ciastka np. markizy
  • Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik budyniowy na markizach

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę ciastek, jedno obok drugiego. Użyłam ciastka markizy przekładane kremem kakaowym. Rozpoławiałam każde ciastko na pół rozdzielając herbatniki, pozostawiając trochę kremu kakaowego dla smaku i układałam je kremem do góry. Do miski miksera włożyłam miękkie masło i wsypałam cukier puder. Ucierałam je razem przez kilka minut aż uzyskałam puszysty jasny krem. Następnie dodałam całe jajko, zmiksowałam do połączenia i dalej dodawałam po jednym żółtku, miksując po każdym z nich. Zmniejszyłam obroty miksera na minimalne i do mojej masy maślano - jajecznej dodawałam partiami ser. Miksowałam tylko do połączenia składników. Proszek budyniowy rozmieszałam w szklance mleka i wlałam do masy serowej, mieszając już łyżką. Masę serową przelałam na przygotowany spód z ciastek. Sernik piekłam godzinę w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół. Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z wodą. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystudzenia uchylając jedynie drzwiczki. Gdy sernik wystygł zrobiłam polewę. Czekoladę połamałam na kawałki. Zalałam ją mlekiem i roztopiłam w mikrofali. Czekoladą posmarowałam ciasto. Wierzch udekorowałam dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń