Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dla wielbicieli chałwy ... mega chałwowy, ciężki, zwarty z przepyszną aksamitną polewą, wbrew pozorom niezbyt słodki ... trudno się mu oprzeć :-)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424873
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10670
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 745
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424873
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10670
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Spód: Herbatniki pokruszyć wałkiem lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 23 cm lub boku 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić. Masa serowo-chałwowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Chałwę zmiksować blenderem, dodać do masy i wymieszać łyżką. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca. Polewa chałwowa: Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać śmietankę i wymieszać, żeby nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając. Lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :-). P.S. Przepis inspirowany blogiem "Moje Wypieki"