Do góry

Desery Przepis na:

Sernik chałwowy na spodzie z ciastek

Sernik chałwowy na spodzie z ciastek

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1937

Dodano:

Odsłon: 526

Ciężki i mocno zbity sernik z dodatkiem chałwy.

Składniki

  • spód
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • masa serowa
  • 1 kg twarogu dobrze zmielonego*
  • 4 jajka*
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (lub skrobi ziemniaczanej)
  • 400 g chałwy (ja wybrałam kakaową)
  • pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
  • *składniki muszą być w temperaturze pokojowej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek

Przygotowanie

  1. spód
    Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód dużej prostokątnej formy (37x25) wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z ciastek. Wsadzamy do lodówki na czas przygotowania masy.

  2. masa serowa
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysto. Chałwę drobno kruszymy.
    Do twarogu dodajemy ostudzone rozpuszczone masło oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo.
    Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 maja Prezentuje się bardzo kusząco:) Jak z chałwą to na pewno jest pyszny:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń