Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowo - kokosowy

Sernik czekoladowo - kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 1884

Szybki, mało skomplikowany, idealny dla tych, którzy rozpoczynają sernikową przygodę. Odporny na brak mąki ziemniaczanej, toleruje budyń znakomicie. W smaku aksamitny, dodatkowo schłodzony wydaje się wprost idealny jako majowy deser.

Składniki

  • 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 6 łyżek budyniu ( 3ł śmietankowego, 3 ł czekoladowego)
  • 160 g cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g wiórków kokosowych + 1 łyżka do dekoracji
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowo - kokosowy

Przygotowanie

  1. * 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
    * 5 jajek
    * 6 łyżek budyniu ( 3ł śmietankowego, 3 ł czekoladowego)
    * 160 g cukru
    * 200 g czekolady gorzkiej
    * 100 g wiórków kokosowych + 1 łyżka do dekoracji
    * 200 ml śmietany kremówki
    * 3-4 łyżki likieru kokosowego

    1. 100 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru = zagotować

    2. zagotowana kremówka + wiórki kokosowe + likier = wymieszać, odstawić na 30 min, by wiórki naciągnęły śmietanką i likierem

    3. piekarnik = 180 stopni (nagrzewamy)

    4. jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej

    5. 0,5 kg twarogu + 80 g cukru + budyń śmietankowy + 3 jajka = ucieramy, następnie dzielimy na dwie części masę serową i do jednej dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy, a do drugiej wiórki kokosowe

    6. 0,5 kg twarogu + 80 g + budyń czekoladowy + 2 jajka = ucieramy

    7. wykładanie do tortownicy:
    masa serowo- czekoladowa
    masa serowo- kokosowa
    masa serowo- budyniowa

    8. pieczemy 50-60' / 180 stopni (w oryginale zalecana jest kąpiel parowa, ale pociesze leniuszki, że i bez pary się upiecze, przetestowałam)

    9. sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia

    (dlatego najlepiej zrobić go wieczorem, a rano przygotować ganache, a następnie schłodzić przez kilka godzin i można już go podawać gościom)


    10. gdy sernik jest już wystudzony przygotuj ganache: zagotuj pozostała część śmietanki, zdejmij z ognia + połamana na kostki tabliczka czekolady = energicznie mieszaj

    11. ganache rozprowadź po serniku, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na kilka godzin

    GOTOWE!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń