Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić :)
Uwielbiam masło orzechowe w ciastkach :) Tak mnie coś tknęło żeby zrobić sern...
Odsłon: 6421
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37704
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10262
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 993
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37704
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10262
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 993
Składniki
Najpierw przygotowuję spód: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła. Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka z masłem i rozprowadzam po tortownicy tworząc wysoki na 5-6 cm rant. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową.
Twaróg, ricottę i cukier miksuję. Dodaję po jednym żółtku i nadal miksuję. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao, a do drugiej masło orzechowe. Każdą część mieszam do połączenia się składników. Białka ubijam, dzielę na pół i dodaję do dwóch mas. Każdą delikatnie mieszam łopatką.
Masę czekoladową wykładam na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównuję. Na masę czekoladową wykładam masę orzechową, wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut. Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Na koniec rozpuszczam dżem w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami. Całość odstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik czekoladowo-orzechowy gotowy. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Sernik z białą czekoladą
Desery
Brownie z fasoli i bananów
Desery
FAWORKI
Desery
Sernik papieski
Sernik z białą czekoladą
Pyszny sernik w połączeniu sera i czekolady to ulubiony sernik mojego męża. S...
Odsłon: 22
Brownie z fasoli i bananów
Smaczne i zdrowie brownie z fasoli i bananów to ciekawa alternatywa dla trady...
Odsłon: 72