Do góry

Desery Przepis na:

SERNIK CZEKOLADOWY

SERNIK CZEKOLADOWY

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1775

Dodano:

Odsłon: 2826

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny, nie jest za słodki dzięki gorzkiej czekoladzie.

Składniki

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 50g miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady
  • Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 paczki herbatników
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm).
    1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się z masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady.

  2. Masę serową wylewam na herbatniki.

    Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał zapieczone brzegi i drżący środek.


    Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie na kratce. Gdy będzie już zimny, polać roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń