Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki i aromaty sernika oraz ciasta czekoladowego w jednym.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, 4 łyżeczki kakao, 3/4 szklanki cukru oraz jogurt siekać tak długo, aż się połączą,ale nie zbiją w jedną masę. Powstałe ciasto powinno być łatwe do pokruszenia.
Tortownicę o średnicy około 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej formy wsypać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić na dnie.
Ser wymieszać ze szklanką cukru, jajkami, budyniem w proszku oraz 2 łyżeczkami kakao i wlać do formy na warstwę ciasta.
Drugą połową ciasta posypać wierzch masy serowej.
Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.
Po wyjęciu z piekarnika oddzielić nożem sernik od boku tortownicy i upuścić całość z wysokości około 50 cm, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i tym samym zapobiec zbytniemu opadnięciu sernika.
Sernik najbardziej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.