Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1202

Dodano:

Odsłon: 5896

Smaki i aromaty sernika oraz ciasta czekoladowego w jednym.

Składniki

  • Mąka tortowa 2,5 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki + 1 szklanka do sera
  • Margaryna do pieczenia 200 g
  • Kakao naturalne 4 łyżeczki + 2 łyżeczki do sera
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • Ser trzykrotnie mielony lub homogenizowany 1 kg
  • Jajka 4 szt.
  • Budyń czekoladowy 1 opakowanie 40 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowy

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, 4 łyżeczki kakao, 3/4 szklanki cukru oraz jogurt siekać tak długo, aż się połączą,ale nie zbiją w jedną masę. Powstałe ciasto powinno być łatwe do pokruszenia.

  2. Tortownicę o średnicy około 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej formy wsypać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić na dnie.

  3. Ser wymieszać ze szklanką cukru, jajkami, budyniem w proszku oraz 2 łyżeczkami kakao i wlać do formy na warstwę ciasta.

  4. Drugą połową ciasta posypać wierzch masy serowej.

  5. Sernik piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  6. Po wyjęciu z piekarnika oddzielić nożem sernik od boku tortownicy i upuścić całość z wysokości około 50 cm, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i tym samym zapobiec zbytniemu opadnięciu sernika.

  7. Sernik najbardziej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń