Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2456

Dodano:

Odsłon: 3581

Tym razem do klasycznych składników dodałam puree z dyni piżmowej. Sernik zyskał orzechowy smak i odrobinę koloru. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie pękł i był super wilgotny.

Składniki

  • 300g ciastek spekulatius z migdałami
  • 100g masła
  • 1 dynia piżmowa (butternut)
  • 800g mielonego twarogu
  • 200g kwaśnej, gęstej śmietany (24%)
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jajka
  • 100g pokrojonych migdałów
  • Polewa: 100g kwaśnej, gęstej śmietany (24%)
  • 1 łyżka cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Dynię obrać i pokroić na małe kawałki. Ugotować na parze (ok. 20 minut), ostudzić, następnie zmiksować na gładką masę. Odważyć 500g (można nawet trochę więcej) puree.

  2. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

  3. Twaróg, śmietanę, puree, cukier, jajka i budyń zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Wrzucić garść migdałów i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut.

  4. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Po 70 minutach pieczenia wysunąć sernik i posmarować go polewą. Naczynie z wodą można już wyjąć. Piec kolejne 10 minut.

  5. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Po kilku godzinach albo na drugi dzień obsypać brzegi resztą migdałów.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń