Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11526

Dodano:

Odsłon: 9460

Sernik, to moje ulubione ciasto, a jego dyniowa wersja zniewala swoją delikatnością i puszystością. Smak dyni nie jest wyczuwalny ale nadaje sernikowi oryginalnego aksamitnego i kremowego smaku :-)

Składniki

  • Sernik:
  • puree z dyni, 1,5 szkl.
  • jajka, 8
  • kwaśna śmietana, 5 pełnych łyżek
  • cukier puder, 1,5 szkl.
  • budyń waniliowy w proszku, 1,5 torebki
  • twaróg z wiaderka, 75 dag
  • przyprawa do piernika, 0,5 łyżeczki
  • aromat waniliowy, kilka kropli
  • cynamon, 3/4 łyżeczki
  • spód:
  • herbatniki, 30 dag
  • masło rozpuszczone, 15 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy

Przygotowanie

  1. Przygotować puree z dyni: spory kawałek dyni obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę, zalać w garnku 1 szkl. wody i gotować aż do miękkości dyniowych kostek (ok. 10-15 min.) Następnie odcedzić i zmiksować blenderem. Wystudzić.

  2. Herbatniki rozkruszyć, najlepiej włozyć je do worka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta bardzo drobno. Połączyć z roztopionym masłem i wymieszać, aż powstanie "mokry piasek". Masą herbatnikową wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

  3. Jajka dobrze zmiksować z cukrem. Nadal ubijając dodawać stopniowo puree z dyni i twaróg. Dodać śmietanę, aromat waniliowy, budyń i przyprawy. Dobrze utrzeć. Masa będzie bardzo rzadka, wylać ją na spód ciasteczkowy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 70-80 min. Następnie wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto jest zimne wstawić do lodówki. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń