Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Przepis dnia 2013-10-02
Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 3906

Bardzo aromatyczny, kremowy, delikatny. Idealny sernik dyniowy :-)

Składniki

  • Spód:
  • ciastka korzenne 38 dag
  • masło roztopione 12 dag
  • Masa serowa:
  • Twaróg z wiaderka 75 dag
  • serek mascarpone 25 dag
  • puree z dyni* 2 szkl. (ok. 43 dag)
  • jajko 3
  • żółtko 3
  • mąka pszenna 1 łyzka
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • przyprawa korzenna do piernika 2 łyżeczki
  • cukier 20 dag
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód: Ciastka zmiksować w malakserze na sypko, wymieszać z roztopionym masłem (konsystencja powinna przypominać mokry piasek). Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy (26cm) i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    * puree z dyni: ok. 80 dag dyni obrać ze skóry i wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać 1-2 łyżki wody i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 min.). Lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.

  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni, a na spodzie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (do ok. 2 cm).

    Masa serowa: Wszystkie składniki krótko utrzec mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji, przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstawić do piekarnika i zmniejszyć temp. do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz, chłodzić przy uchylonych drzwiczkach ok. 20 min. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justin162 10 października 2013 Sernik dyniowy od dawna mnie intryguje, muszę zrobić!! :)
http://domowe-wypieki.com/kawowy-sernik-na-kakaowym-spodzie-z-irish-kremem/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń