Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z kremem kokosowym

Sernik dyniowy z kremem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3328

Dodano:

Odsłon: 4024

Jest to czas na takie właśnie ciasta. Kruche, zdominowane przez aromat przyprawy korzennej i dynię, którą dostać możecie praktycznie w każdym sklepie spożywczym za grosze. W lodówce zalegało mi wiaderko sera twarogowego, który wykorzystać postanowiłam do sernika. Tym razem takiego całkiem innego, acz polecanego na przeróżnych blogach i zgarniającego najwyższe noty. Jeżeli macie możliwość wyboru dyni do tego wypieku poszukajcie takiej intensywnie pomarańczowej. U mnie kolor, który widzicie jest wypadkową bladego puree, żółtek, mąki kukurydzianej, przyprawy korzennej domowej roboty i karmelu na który zdecydowałam się z powodu bladości mojej dyni. Kusiły mnie do samego końca orzechy włoskie – aromatyczne i mielone,, do spodu. ale postanowiłam z nich zrezygnować, aby uniknąć tego makowego bałaganu. Na pewno sernik nie straciłby na smaku, ale wskazane wtedy byłoby zrezygnowanie z pianki kokosowej. Zdecydowałam się jednak na połączenie mniej klasyczne, czyli dynia – kokos i sernik pieczony + krem na zimno. Po skosztowaniu pierwszego kęsa przypomniał mi się sernik bananowy, którego dawno nie jadłam, mniam ;)

Składniki

  • spód:
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej tortowej (+ do podsypania)
  • Masa serowo – dyniowa
  • karmel (3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 200 ml śmietanki)
  • 1 kg twarogu
  • 500 g puree z dyni
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 4 jajka M
  • 1 łyżka przyprawy korzennej (sklepowej zazwyczaj należy dodać więcej)
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • Krem kokosowy
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16 g)
  • 250 g serka kokosowego (lub gęstego mleczka kokosowego wymieszanego pół na pół z serkiem homogenizowanym)
  • 2 łyżeczki żelatyny (+ woda do namoczenia)
  • 2 batoniki, wafelki kokosowe
  • Dekoracja:
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 wafelek kokosowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy z kremem kokosowym

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy, najlepiej na papierze do pieczenia na którym będzie pieczony sernik i wkładamy do formy o wymiarach 25 na 35 cm lub nieco większej. Wylewamy masę sernikową (przepis poniżej) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka dół, bez termoobiegu), po 30 minutach włączamy obie grzałki, pieczemy jeszcze godzinę po czym sprawdzamy czy sernik się całkowicie ściął. wyjmujemy z piekarnika po kilku godzinach.

  2. W dużym garnku równomiernie rozprowadzamy cukier. i ogrzewamy do momentu aż zacznie się karmelizować, dodajemy wtedy stopniowo masło. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy stopniowo, po łyżce do karmelu (będzie intensywnie parować), gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia gdy wszystko będzie płynne. Studzimy do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z karmelem i blendujemy chwilę do połączenia składników.
    Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Jeżeli mamy dużą dynię a puree robiliśmy specjalnie do tego sernika, jego nadmiar przekładamy do słoiczków (ja porcjuję po 450 g, jeżeli macie ulubione przepisy z wykorzystaniem dyni, warto dopasować gramaturę do receptury), te umieszczamy w naczyniu z wodą jakieś 30 minut przed przewidywanym końcem pieczenia.

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy następnie 1/2 serka. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do pozostałego serka i miksując wlewamy do miski z kremem. Wafelki siekamy niezbyt drobno, aby były wyczuwalne i mieszamy z masą. Krem rozprowadzamy na wystudzonym serniku.

  4. Wiórki i cukier podprażamy na suchej patelni. Studzimy i posypujemy nimi krem. Wafelek kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Taki sernik wkładamy go lodówki minimum na godzinę (mi się śpieszyło), a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń