Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ferrero roche

Sernik ferrero roche

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 552

Przepyszny orzechowo czekoladowy sernik. Znika bardzo szybko.

Składniki

  • 1 kg sera białego w wiaderku
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki przennej
  • 350 g kremu orzechowo - czekoladowego typu nutella
  • Spód:
  • 280 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • polewa:
  • 50 g margaryny
  • 1łyżka kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mleka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik ferrero roche

Przygotowanie

  1. Spód:

    Herbatniki wraz z orzechami rozdrabniamy blenderem dolewamy roztopione masło i wszystko łączymy razem. Powstały proszek przesypujemy do tortownicy i ugniatamy.

  2. Ser powoli miksujemy z kremem, gdy już dobrze się połączy dodajemy po kolei po jednym jajku. Cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy. Całą masę wlewamy na herbatniki . Wyrównujemy.
    Ciasto pieczemy w 160 stopniach c 1 godzinę w kąpieli wodnej.
    Ja na dolnej półce ustawiam brytfannę z wodą a sernik piekę piętro wyżej. Piekarnik góra dół. Potem go studzę o dopiero polewam polewą.

  3. Wszystkie składniki ciągle mieszając zagotowujemy. Na zimny sernik wylewam polewę rozprowadzam i na końcu układam na wierzchu czekoladki Ferrero rocher.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń