Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany bez pieczenia

Sernik gotowany bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 674 Ocena: 12546

Dodano:

Odsłon: 1963

Przypominam. Błyskawiczny sernik gotowany z mandarynkami.

Składniki

  • ser twarogowy ( może być z wiaderka ) 1 kg
  • masło lub margaryna 200 g
  • cukier 165 g cukier, waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko 100 ml
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru po 40 g )
  • 1 galaretka pomarańczowa ( na 500 ml )
  • Mandarynki w syropie 170 g
  • herbatniki kakaowe ok.370 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik gotowany bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Blaszka 18 X 27 cm.
    Zmielony twaróg podgrzewać z dwoma rodzajami cukru i pokrojonym masłem.
    Całość mieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru.
    Mleko dokładnie rozmieszać z budyniami i żółtkami.
    Budyniową mieszankę wlać do gorącego twarogu.
    Teraz cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia masy.
    Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dnie formy ułożyć :
    - warstwę herbatników
    -warstwę masy serowej
    - warstwę herbatników
    - warstwę masy serowej
    - warstwę herbatników
    - warstwę masy serowej
    - warstwa herbatników
    Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 60 minut, aż masa serowa dobrze się schłodzi.
    Przygotować galaretkę wg. przepisu, ja część wody zastąpiłam syropem z mandarynek. Dokładnie przestudzić.
    Odsączone z syropu mandarynki układać na schłodzonym serniku.
    Płynną i lekko tężejącą galaretką polewamy sernik.
    Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń