Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 548 Ocena: 4228

Dodano:

Odsłon: 998

Tradycyjny sernik gotowany przygotowany na herbatnikach i obficie udekorowany polewą czekoladową.

Składniki

  • sernik:
  • serek z wiaderka 1 kg
  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 200 ml
  • budyń waniliowy 3 op
  • masło 200 g
  • polewa:
  • masło 200 g
  • cukier 5 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 2-3 łyżki
  • dodatkowo:
  • herbatniki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik gotowany na herbatnikach

Przygotowanie

  1. W garnku roztapiamy masło z cukrem. Mieszamy by cukier się rozpuścił a masło stopiło. Do ciepłego /ale nie gorącego/ masła dodajemy ser z wiaderka i wbijamy jajka. Mieszamy by wszystkie składniki połączyły się i powstała masa o jednolitej konsystencji.
    Proszek budyniowy wsypujemy do mleka, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje.
    Na blaszkę wyłożoną jedną warstwą herbatników wykładamy gorącą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia.
    Polewa: w rondelku stapiamy masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao, jedną łyżkę mleka i energicznie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt gęsta lub zważyła się dodajemy odrobinę mleka i ponownie energicznie mieszamy. Wierzch ciasta dekorujemy polewą i odstawiamy do stężenia.
    * U mnie blaszka miała wielkość 6 herbatników na 6 herbatników. Lepiej nie robić zbyt wysokiego sernika, gdyż pod wpływem ciężkiej masy serowej mogą rozkruszać się herbatniki na spodzie i porcje sernika będą się rozwalać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń