Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami

Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 1478

Pyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje.

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich
  • 170 g masła
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 400 g gotowego kajmaku lub domowa masa kajmakowa
  • 100 g orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami

Przygotowanie

  1. Herbatniki  miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej.
    Orzechy włoskie drobno siekamy.
    Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
    Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
    i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką.

  2. Zmielony twaróg przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miękkie  masło i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia się składników a następnie garnek stawiamy na małym ogniu i całość podgrzewamy stale mieszając. Gdy masa zrzednie ( ale nie będzie jeszcze ciepła ) wsypujemy budyń,
    ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza.
    Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy.
    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało.

  3. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną masę  dokładnie rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
    Gotowe ciasto ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń