Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tegoroczny hit świąteczny ! Puszysty, rozpływający się w ustach sernik z delikatnie wyczuwalną kaszą manną i rodzynkami .
CIASTO KRUCHE:
Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.
Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.
SERNIK:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa.
Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy.
Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy.
8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników.
Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół)
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min.
PORADY:
*Ja pod sam koniec włączyłam tryb sam dół, ponieważ wierzch zaczął się za bardzo przypiekać. Można też przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
**Sernik urośnie, ale po wystygnięciu lekko opadnie.
*** Ciasto najlepiej studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą :)
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30389
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 79
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 87
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 184
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30389
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 79
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 87
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 184
Składniki
CIASTO KRUCHE: Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.
SERNIK: Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa. Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy. Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy. 8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół) Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min.
PORADY: *Ja pod sam koniec włączyłam tryb sam dół, ponieważ wierzch zaczął się za bardzo przypiekać. Można też przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. **Sernik urośnie, ale po wystygnięciu lekko opadnie. *** Ciasto najlepiej studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. ****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą :)
Przepisy Desery
Desery
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Desery
Sernik na zimno z owocami
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 344
Sernik czekoladowy
Sernik jest pyszny, kremowy. Polecam.
Odsłon: 68