Do góry

Desery Przepis na:

Sernik grysikowy z rodzynkami

Sernik grysikowy z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 260

Dodano:

Odsłon: 6724

Tegoroczny hit świąteczny ! Puszysty, rozpływający się w ustach sernik z delikatnie wyczuwalną kaszą manną i rodzynkami .

Składniki

  • MASA SEROWA:
  • 1,5 kg sera białego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500 g sera białego wiejskiego zmielonego)
  • 1 szkl. cukru
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie)
  • 1 szkl. Kaszy manny
  • 250 g masła
  • 8 jajek
  • 2 garści rodzynek
  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 szklanki mąki pszennej (450g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 250 g margaryny (lub masła)
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE:
    Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.

    Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki.

  2. SERNIK:
    Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa.

    Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy.

    Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy.
    8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników.

    Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół)
    Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
    Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową.

    Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min.

  3. PORADY:
    *Ja pod sam koniec włączyłam tryb sam dół, ponieważ wierzch zaczął się za bardzo przypiekać. Można też przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
    **Sernik urośnie, ale po wystygnięciu lekko opadnie.
    *** Ciasto najlepiej studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    ****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń