Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik jogurtowy"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 324
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 324
Składniki
Ciastka włóż do woreczka, rozwałkuj. Wymieszaj z 3 dag jogurtu. Odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło. Zagnieć całość na gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie dno oraz boki formy wylep masą z ciasteczek.
Jagody przebierz, opłucz. Włóż do rondelka. Połowę proszku budyniowego rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do jagód. Gotuj razem ok. 2 minuty. Przestudź.
Resztę jogurtu zmiksuj ze zmielonym serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj resztę budyniu, jajka i szczyptę soli, wymieszaj. Wyłóż na spód z ciastek.
Na wierzchu masy serowej rozłóż małe porcje rozgotowanych jagód. Za pomocą wykałaczki rozprowadź owoce, tworząc wzory. Tortownicę wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut w 150 st.
Czas ok. 85 min; porcja – 230 kcal, cena 1,70 zł.
Nie jesteś pewna, czy sernik jest już upieczony? Boisz się, że opadnie lub zbyt mocno się spiecze? Poruszaj formą. Środek powinien lekko drżeć. Należy wtedy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na godzinę. Zapobiegnie to opadaniu i powstawaniu szczelin. Porada ta dotyczy serników pieczonych bez dodatku mąki.Źródło: Świat kobiety