Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Sernik jogurtowy"

Składniki

  • 20 dag ciastek zbożowych
  • 23 dag jogurtu typu greckiego
  • 7 dag masła
  • 15 dag jagód 34 dag waniliowego proszku budyniowego
  • 20 dag białego sera
  • 14 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik jogurtowy

Przygotowanie

  1. Ciastka włóż do woreczka, rozwałkuj. Wymieszaj z 3 dag jogurtu. Odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło. Zagnieć całość na gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie dno oraz boki formy wylep masą z ciasteczek.

  2. Jagody przebierz, opłucz. Włóż do rondelka. Połowę proszku budyniowego rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do jagód. Gotuj razem ok. 2 minuty. Przestudź.

  3. Resztę jogurtu zmiksuj ze zmielonym serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj resztę budyniu, jajka i szczyptę soli, wymieszaj. Wyłóż na spód z ciastek.

  4. Na wierzchu masy serowej rozłóż małe porcje rozgotowanych jagód. Za pomocą wykałaczki rozprowadź owoce, tworząc wzory. Tortownicę wstaw do piekarnika. Piecz 50 minut w 150 st.

  5. Czas ok. 85 min; porcja – 230 kcal, cena 1,70 zł.

  6. Nie jesteś pewna, czy sernik jest już upieczony? Boisz się, że opadnie lub zbyt mocno się spiecze? Poruszaj formą. Środek powinien lekko drżeć. Należy wtedy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na godzinę. Zapobiegnie to opadaniu i powstawaniu szczelin. Porada ta dotyczy serników pieczonych bez dodatku mąki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń