Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jogurtowy z borówkami

Sernik jogurtowy z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 5580

Sernik jest zrobiony z jogurtów greckich z dodatkiem musu borówkowego.

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła
  • 2 duże jogurty greckie po 400 g
  • 250 g borówek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200 g borówek
  • 1 galaretka truskawkowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
    Na początek przygotowujemy spód herbatnikowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki mielimy w rozdrabniaczu. Następnie zmielone herbatniki łączymy z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm równomiernie wylepiamy herbatnikową masą. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
    Teraz czas na masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę odstawiamy na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzewamy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę (nie gotujemy), odstawiamy do wystudzenia. Borówki przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy na mus, odstawiamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy zmiksowane borówki. Z lodówki wyjmujemy tortownicę. Na schłodzony spód wykładamy 5 łyżek masy jogurtowej z borówką a potem 4 łyżki masy jogurtowej aż do wyczerpania masy. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
    Galaretkę rozpuszcamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa jogurtowo-borówkowa stężeje na wierzchu układamy borówki. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężeSerniczek pycha!!!!
    SMACZNEGO!!!!nia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń