Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 6302

Nie ma to jak sernik, a jeszcze jak dodać do niego trochę kajmaku takiego gotowego z puszki toż to niebo w gębie. Dla mnie bomba ........kaloryczna też.

Składniki

  • na spód:
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • masa serowa:
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 jaj
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 czubate łyżki kaszy mannej
  • łyżeczka pasty waniliowej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik kajmakowy

Przygotowanie

  1. Spód:
    Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka.
    2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
    3.Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić.
    4.Herbatniki, czekoladę i masło połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
    5.Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Masa serowa:
    Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową dobrze razem zmiksować.
    7.Delikatnie na bardzo małych obrotach dodać ubite białka.
    8.Masę pozdzielić na dwie części.
    9.Do jednej części dodać 3/4 puszki masy kajmakowej. Zmiksować ale nie dokładnie. Dobrze jak zostaną miejscami nierozmieszane kawałeczki kajmaku.
    10.Wykładać na wcześniej przygotowany spód kolejno masę białą i kajmakową.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 1,5 godziny.
    12.Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na około pół godziny, później uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
    13.Na wystudzonym serniku rozsmarować resztę masy kajmakowej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń