Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką

Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 8982

Dodano:

Odsłon: 663

Sernik na zimno, na biszkopcie. Ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką czekoladową. Taką galaretką, jestem zachwycona i nieraz ten przepis, wykorzystywałam w poprzednich ciastach. Ciasto świąteczne, wyszło delikatne i przepyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -150 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 ml. oleju
  • DO POSMAROWANIA: -220 g. 100% owoców brzoskwiń
  • CZEKOLADKI: -1 op. 360 g. Ptasiego Mleczka
  • KREM SEROWO-KAJMAKOWY :
  • -1 kg. sera z wiaderka -500 ml. śmietanki 30 %
  • -510 g. masy Kajmaku -40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • GALARETKA CZEKOLADOWA:
  • -3 galaretki przeźroczyste -900 ml. wody
  • -150 g. mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady
  • -150 ml. śmietanki 30 % -100 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy się odklejać. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować dżemem.

  2. Na tym dżemie ułożyć w odstępach czekoladki.

  3. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną, żelatynę i krótko zmiksować. Krem porozlewać równomiernie między czekoladkach i po nich. Łopatką masę docisnąć w przestrzenie, albo blaszką postukać. Ciasto schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.

  4. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.

  5. Ciast przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

  6. Moje Wielkanocne wypieki 2021r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń