Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Kakaowy - uproszczony Sernik Warszawski

Przepis dnia 2020-08-29
Sernik Kakaowy - uproszczony Sernik Warszawski

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 11786

Dodano:

Odsłon: 1042

Sernik Kakaowy - uproszczony Sernik Warszawski

Składniki

  • Składniki: (blaszka 25/35) (szklanka 250 ml)
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Masło 100 g
  • Cukier szklanka
  • Żółtka 2
  • Kakao 2 łyżki pełne
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Masa serowa:
  • Twaróg półtłusty lub chudy mielony 5 kostek po 250 g
  • Cukier puder 200 g
  • Masło 100 g
  • Żółtka 2
  • Białka 4
  • Mąka ziemniaczana łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik Kakaowy - uproszczony Sernik Warszawski

Przygotowanie

  1. Do miski Przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, ciasto będzie taką sypką kruszonką i taka powinna być. Odłożyć dwie garści do osobnej miseczki i odkładamy na bok. Pozostałe ciasto wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( u mnie 25x35 cm). Ciasto dociskamy do dna blaszki, aż ładnie się połączy. Spód ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie przygotujemy masę serową.

    W misce krótko miksujemy żółtka, biała oraz cukier, dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną i ponownie, krótko miksujemy. Dodajemy partiami twaróg i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.

    Przygotowaną masę serową przekładamy do podpieczony spod ciasta. Na koniec posypać odłożoną kruszonką kakaową. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń