Do góry

Desery Przepis na:

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2707

Dodano:

Odsłon: 1957

Tym razem dwukolorowy sernik na spodzie ciasteczkowym polany sosem karmelowym. Niebo w gębie :)

Składniki

  • 50g masła
  • 60g masła orzechowego
  • szczypta gruboziarnistej soli morskiej
  • 200g ciastek np. z pełnego ziarna
  • 1 laska wanilii
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 600g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 300g creme fraiche
  • 120g + 100 g cukru
  • 4 jajka (L)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka kakao
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
> 6 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Sernik karmelowy

Przygotowanie

  1. Masło i masło orzechowe roztopić w garnku, dodać sól. Ciastka zmiksować blenderem na pył i wymieszać z masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć ziarenka. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Serek wymieszać z creme fraiche, cukrem i wanilią. Pojedynczo dodawać jajka. Dodać mąkę. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać czekoladę i łyżkę kakao. Masę przełożyć na spód ciasteczkowy. Na wierzchu wyłożyć jasną masę.

  3. Piec 50-60 minut. Studzić pół godziny w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie ostudzić całkowicie.

  4. Cukier rozpuścic na patelni, skarmelizować, dodać śmietanę. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i cukier się ponownie rozpuści. Dodać łyżeczkę kakao.

  5. Sernik wyjąć z formy i polać sosem karmelowym.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń