Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11228
Dodano: 10.05.2014
Odsłon: 9419
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Spód: Herbatniki zmielić w malakserze na piasek (lub włożyć do woreczka i utrzeć wałkiem). Masło stopić. W misce wymieszać zmielone herbatniki, wiórki, migdały i masło do utworzenia "mokrego piasku". Tortownicę (u mnie 25cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy) posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszankę wysypać do tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Następnie piec w temp. 180 stopni ok. 12-13 min.
Masa twarogowa: Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i likierem na gładki krem. Jajka roztrzepać w osobnej misce widelcem lub trzepaczką, wlać do masy serowej i ubijać krótko, do połączenia składników. Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, chwilę ubijać. Dodać wiórki i wymieszać łyżką. Masę przelać na przestudzony spód ciasteczkowy i piec ok. 50 min. w temp. 180. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa. smietankę podgrzać, nie doprowadzić do wrzenia. dodać do niej połamane czekolady, zestawić z palnika i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać nią sernik, wyrównać, schłodzic ok. 2 godz. w lodówce. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

BEATA1978 11 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam i sernik i kokosowe smaki, więc dla mnie połączenie idealne. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

pysznie-zdrowo-kolorowo 10 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Świetny serniczek, moje smaki:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

anetaa26 10 maja 2014Zgłoś do usunięcia
ale cudo :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 10 maja 2014Zgłoś do usunięcia
hohoho, cudowny ! Odpowiedzi: 2 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz