Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie kokosowy i mięsisty sernik kokosowy z lubianą przeze mnie konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Sernik jest wspaniały i należy do tych konkretnych raczej ciężkich serników. Konfitura wiśniowa przełamuje słodki i lekko mdły smak kokosu. Ci, którzy lubią takie smaki na pewno będą zadowoleni:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8231
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1185
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8231
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1185
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Składniki
Spód ciasteczkowo-kokosowy Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciasteczka zmielić na drobno i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 21×32 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno przygotowanej formy, równomiernie oraz delikatnie uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowo-kokosowa Włączyć piekarnik i ustawić temp. 150 st. C, termoobieg. Do dużej miski wsypać wiórki kokosowe, dodać mleczko kokosowe i zmiksować ręcznym blenderem na dość jednolitą masę. Nie musi być idealnie gładka, wiórka kokosowe mogą być wyczuwalne. Dodać zmielony twaróg, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, likier kokosowy, pastę waniliową i jajka. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Konfiturę wiśniową nabierać łyżeczką i delikatnie kłaść dosyć gęsto na masie serowej. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 65 minut do momentu aż wierzch będzie dobrze ścięty i delikatnie rumiany przy brzegach. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa Śmietankę kremówkę przełożyć do małego garnka i podgrzać. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy czekoladowej. Polewą czekoladową polać sernik i posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!