Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Kokosowy z konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady

Sernik Kokosowy z konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 455

Dodano:

Odsłon: 48059

Intensywnie kokosowy i mięsisty sernik kokosowy z lubianą przeze mnie konfiturą wiśniową i polewą z białej czekolady posypany prażonymi płatkami migdałowymi. Sernik jest wspaniały i należy do tych konkretnych raczej ciężkich serników. Konfitura wiśniowa przełamuje słodki i lekko mdły smak kokosu. Ci, którzy lubią takie smaki na pewno będą zadowoleni:)

Składniki

  • Spód ciasteczkowo-kokosowy • ok. 400 g ciasteczek owsianych
  • • 4 łyżki wiórków kokosowych • ok. 60 g masła
  • Masa serowo-kokosowa: • 1 kg dobrego zmielonego twarogu z wiaderka
  • (użyłam twarogu z Piątnicy) lub trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego
  • • puszka ( 400 g) mleczka kokosowego o zawartości tłuszczu 17-18%
  • • 150 g wiórków kokosowych • 2 i 1/3 szkl. cukru pudru
  • • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 1/4 szkl. likieru kokosowego
  • • 5 jajek • 1/4 łyżeczki pasty waniliowej • ok. 300 g konfitury wiśniowej
  • Polewa z białej czekolady • 100 g białej czekolady
  • • 75 ml śmietanki kremówki 30%
  • Dodatkowo • ok. 4-5 łyżek płatków migdałowych
  • podprażonych na rumiano na suchej, gorącej patelni
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowo-kokosowy

    Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciasteczka zmielić na drobno i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 21×32 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno przygotowanej formy, równomiernie oraz delikatnie uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masa serowo-kokosowa

    Włączyć piekarnik i ustawić temp. 150 st. C, termoobieg.
    Do dużej miski wsypać wiórki kokosowe, dodać mleczko kokosowe i zmiksować ręcznym blenderem na dość jednolitą masę. Nie musi być idealnie gładka, wiórka kokosowe mogą być wyczuwalne. Dodać zmielony twaróg, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, likier kokosowy, pastę waniliową i jajka. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Konfiturę wiśniową nabierać łyżeczką i delikatnie kłaść dosyć gęsto na masie serowej.
    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 65 minut do momentu aż wierzch będzie dobrze ścięty i delikatnie rumiany przy brzegach. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  3. Polewa


    Śmietankę kremówkę przełożyć do małego garnka i podgrzać. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy czekoladowej.

    Polewą czekoladową polać sernik i posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń